Ποιοι είμαστε

Η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ) εκπροσωπεί τον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και αριθμεί περίπου 500 μέλη σε όλη την Ελλάδα.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό υψηλών προσόντων που επιλέγονται μετά από αυστηρή επιλογή ως προς τις γνώσεις, την αντίληψη του χώρου, την ευφυΐα, την ψυχραιμία, την ικανότητα διεκπεραίωσης πολλαπλών νοητικών εργασιών συγχρόνως, τη μνήμη, την ψυχραιμία υπό πιεστικές συνθήκες, την παρατηρητικότητα, τη σωστή άρθρωση του λόγου (στα Αγγλικά κυρίως αλλά και στα Ελληνικά) και την προσήλωση στη λεπτομέρεια.

Εξεταζόμαστε σε τακτές και αυστηρά καθορισμένες περιόδους ως προς τη σωματική και ψυχική υγεία μας και επαναξιολογούμαστε τακτικά ως προς τις δεξιότητες και γνώσεις μας σύμφωνα με Διεθνείς Κανονισμούς.

Είμαστε υπεύθυνοι για:

  • την αποφυγή σύγκρουσης αεροσκαφών στον αέρα και στο έδαφος
  • την παροχή πληροφοριών στα πληρώματα
  • τη Συνέγερση Υπηρεσιών Διάσωσης.

Όλα τα παραπάνω τα πραγματοποιούμε με άμεση ραδιοτηλεφωνική επικοινωνία με τους πιλότους των αεροσκαφών και με τη βοήθεια ορισμένων συστημάτων επιτήρησης (Radar), όπου είναι διαθέσιμα.

Στελεχώνουμε 19 Αεροδρόμια στην Ελλάδα καθώς και το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας από το οποίο ελέγχονται και επιτηρούνται όλες οι πτήσεις που πετάνε μέσα στο ATHINAI FIR/HELLAS UIR, μια περιοχή που περιλαμβάνει Εθνικό αλλά και Διεθνή Εναέριο χώρο. Ελέγχουμε και είμαστε υπεύθυνοι για περίπου 700,000 πτήσεις (στοιχεία 2014) τον χρόνο που είτε προσγειώνονται και απογειώνονται από Ελληνικά Αεροδρόμια, είτε υπερίπτανται του εναερίου χώρου μας.

Συνεργαζόμαστε στενά με τις Μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας συμβάλλοντας αποφασιστικά στην Εθνική Άμυνα της Χώρας.

Συμβάλλουμε με μεγάλη βαρύτητα στην Τουριστική μας Βιομηχανία, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών χρησιμοποιεί το αεροπλάνο και συμμετέχουμε στην εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης για τη χώρα μας από την πρώτη κιόλας στιγμή που επιβιβάζεται στο αεροπλάνο με προορισμό την Ελλάδα από οπουδήποτε.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας Ελλάδας υπηρετούμε το επάγγελμα με αφοσίωση, ενθουσιασμό και υπερηφάνεια 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες το χρόνο διασφαλίζοντας πρωτίστως την ασφάλεια των πτήσεων αλλά και την ομαλή ροή της εναέριας κυκλοφορίας, δίνοντας το μέγιστο των δυνατοτήτων μας πάντα.